Waarom is WordPress zo populair?

Als je een website wil maken, dan stel je jezelf eerst de vraag hoe je dat gaat doen. Als je wat op internet zoekt, vind je ongetwijfeld tal van tools die je hiervoor kunt gebruiken. Eén van deze tools is WordPress, een systeem waar in 2023 ruim 800 miljoen websites op draaien. Dat is ongeveer een derde van alle websites wereldwijd, dus het systeem is een grote speler in de markt van websites. Wat maakt het zo populair? Dat is iets wat ik in dit artikel graag wil uitleggen.
Wat is Wordpress?
WordPress is een zogenoemd contentmanagementsysteem, ookwel CMS genoemd. Het is een systeem waarmee zonder technische kennis content kan toevoegen op een website. Een website bestaat normaalgesproken namelijk uit allemaal HTML-code. In een CMS kan je eenvoudig zelf aangeven welke pagina’s je wil hebben en wat hierop moet komen te staan. Het systeem genereert vervolgens zelf de HTML-code die nodig is voor het laden van de website. Hiermee kan je dus eigenlijk zonder te programmeren een website in elkaar zetten.
WordPress is oorspronkelijk ontwikkeld voor blogwebsites, maar al gauw werd duidelijk dat het voor veel meer doeleinden gebruikt kan worden. Door het installeren van plugins en thema’s kan een website geheel naar eigen wens worden ingericht en juist dat trekt dus een veel grotere doelgroep aan.
Een gebruiksvriendelijk systeem
Je hoeft geen technische achtergrond te hebben om met WordPress te werken. WordPress heeft een zeer eenvoudig dashboard gemaakt waar je moeiteloos je weg vindt en dus zelf je website kan aanpassen. Dat is één van de redenen dat WordPress zo populair is. Iemand die het systeem nog nooit heeft gebruikt, kan het gemakkelijk leren. Ook het updaten van je website kan met één druk op de knop gebeuren.
Flexibel naar wens in te richten
Een WordPress website bestaat uit twee belangrijke componenten: plugins en thema’s. Een plugin is voor functionaliteiten en een thema gaat eigenlijk alleen over het uiterlijk van de website. Iedereen die dat wil en kennis heeft van programmeren kan een eigen plugin of thema maken. Daardoor zijn er honderdduizenden plugins en thema’s te verkrijgen, waardoor een website geheel naar eigen wens kan worden ingericht. Voor iedere functionaliteit is vaak wel een plugin te vinden, of het nu voor een contactformulier, of voor een heel webshopsysteem is. Ook voor thema’s zijn er tal van varianten te verkrijgen. Wie dat wil, kan dagenlang scrollen door de lijst met thema’s om het perfecte thema te vinden voor de website.
Veel keuze is niet altijd positief
Het feit dat iedereen een plugin of thema op de markt kan brengen, is niet altijd positief. Als je geen idee hebt wat je doet, dan kun je ook gemakkelijk troep op je website installeren. Met troep bedoel ik dat de plugin technisch gewoon niet goed in elkaar zit en veel problemen bevat of dat de plugin juist qua beveiliging niet op orde is. Als je een plugin installeert, kun je op een aantal dingen letten:
- het aantal downloads;
- de beoordeling;
- de ontwikkelaar.
Deze drie dingen zeggen vaak iets over de kwaliteit van de plugin. Als een plugin veel gedownload wordt, een goede beoordeling heeft en een betrouwbare ontwikkelaar die regelmatig updates uitrolt, dan kun je er meestal wel vanuit gaan dat de plugin goed in elkaar zit.
Betaalde plugins of thema’s voor WordPress
Voor WordPress zijn er ook veel betaalde plugins. Zelf ben ik van mening dat deze vaak goed in elkaar zitten en dat ze veel toegevoegde waarde kunnen bieden voor de website. Die extra kosten kun je ook zien als een nadeel, maar vaak krijg je er wel een hoop kwaliteit voor terug. Bij betaalde plugins zit er vaak een professioneel ontwikkelteam achter die de plugin bouwt en dus weet wat ze doen. Dat maakt een plugin naar mijn mening dan ook een stuk betrouwbaarder.
Wordpress wordt actief geüpdatet
WordPress wordt regelmatig geüpdatet. Dat heeft er onder andere mee te maken dat het een open source systeem is, zoals dat in de softwarewereld genoemd wordt. Dat houdt in dat iedereen die dat wil kan bijdragen aan het verder ontwikkelen van WordPress. Als je bijvoorbeeld een probleem ondervindt in WordPress, dan kun je zelf een oplossing ontwikkelen en dit versturen naar de ontwikkelaars van het systeem. Zij kunnen vervolgens deze oplossing goedkeuren en toevoegen aan een nieuwe update van WordPress.
Deze werkwijze biedt veel voordelen, want problemen kunnen sneller worden opgelost en beveiligingslekken kunnen sneller worden opgespoort en gedicht. Dat laatste verschillen de meningen overigens wel over, want mensen met kwade bedoelingen kunnen de beveiligingslekken ook sneller vinden en hier eventueel misbruik van maken.
Een SEO-vriendelijk systeem
Als je een website maakt, dan wil je uiteraard ook goed gevonden worden. WordPress is hier een uitstekende tool voor. De ontwikkelaars van WordPress weten uiteraard precies waardoor een website goed presteert en wat juist niet werkt. Helemaal achterover leunen gaat helaas niet, want het vindbaar worden gaat ook vooral over het schrijven van de juiste content. Het technische aspect neemt WordPress je wel grotendeels uit handen.
Mocht je van mening zijn dat WordPress op het gebied van vindbaarheid nog niet voldoende werkt, dan zijn er ook tal van plugins te vinden die je daarbij kunnen helpen. Deze plugins zetten op technisch gebied soms nog even de puntjes op de i, zodat de website nog net iets gelikter in elkaar zit. Ook geven deze plugins je soms wat extra handvaten om je content mee te schrijven. Populaire plugins zijn bijvoorbeeld Rank Math SEO of Yoast SEO.
Nadeel: Wordpress moet regelmatig geüpdatet worden
Hoewel er veel positieve dingen te vertellen vallen over WordPress, heeft ieder voordeel ook zo z’n nadeel. Eén daarvan is de updates die regelmatig worden uitgerolt door zowel WordPress zelf als door de plugins en thema’s. Om ervoor te zorgen dat de website blijft functioneren, is het wel belangrijk dat deze updates worden uitgevoerd. Bovendien komen de updates vaak met oplossingen voor problemen en beveiligingsupdates die je liever niet wil missen.
Sommige updates kun je automatiseren, maar anderen ook niet. Bovendien is het ook niet per se wenselijk om de updates automatisch uit te laten voeren, want je weet dan niet of je site na een update nog wel goed werkt. Af en toe levert een update namelijk juist problemen op, omdat de ene versie weer niet samenwerkt met een bepaalde plugin. Zelf raad ik aan om de updates handmatig uit te voeren, zodat je hier juist wat meer controle op hebt.
Conclusie
Kortom: WordPress is een zeer populair systeem dat door ongeveer een derde van alle websites wereldwijd wordt gebruikt. Het systeem bestaat voornamelijk uit plugins en thema’s die door iedereen die door iedereen ontwikkeld kunnen worden. Hierdoor zijn er tal van plugins en thema’s te verkrijgen, waardoor je de website geheel naar eigen wens kan inrichten. WordPress wordt regelmatig geüpdatet en hierdoor worden eventuele problemen vaak gauw opgelost. Ook is WordPress zeer geschikt voor wie graag goed gevonden wil worden in Google. WordPress moet alleen wel regelmatig worden geüpdatet, maar zoals gezegd krijg je daar vaak wel verbeteringen voor terug. Kortom: er zijn genoeg redenen te verzinnen waarom WordPress zo populair is.