Misschien heb je ze weleens zien staan: de 1’tjes en 2’tjes die achter het kopje Plugins staan in WordPress. Veel mensen vinden ze irritant en zorgen dat deze cijfertjes zo snel mogelijk weggaan door de benodigde updates uit te voeren. Andere mensen vergeten ze helemaal en het aantal updates stapelt zich dan maar op. Dat laatste kan alleen wel gevaarlijk zijn. WordPress-plugins niet updaten brengt risico’s met zich mee. In dit artikel leg ik je graag uit waarom het zo belangrijk is om je plugins up to date te houden en waar je op moet letten.

Wat is een Wordpress plugin?

Als je een website wil maken met alleen WordPress, dan ga je waarschijnlijk tegen dingen aanlopen. Veel functies die jij op je website wil, zitten niet in WordPress. Hiervoor heb je een plugin nodig. Een plugin in WordPress is een stukje software op je website die bestaat uit meerdere functies die je kunt toevoegen op je website. Het is een aanvulling op de functies die WordPress zelf te bieden heeft. In principe kan iedereen die kennis heeft van programmeren een plugin schrijven en toevoegen aan WordPress. Vervolgens kan iedereen deze downloaden en installeren op zijn/haar website.

Hou hackers buiten de deur

WordPress is een open source software. Dit houdt in dat iedereen de code van het systeem kan inzien. Dit is handig voor degenen die een eigen plugin of thema willen maken voor WordPress, maar het biedt ook hackers de kans om de code in te zien en mogelijke beveiligingslekken op te sporen.

Voordat een plugin gepubliceerd wordt, wordt deze vaak uitgebreid getest. Hierbij worden zoveel mogelijk fouten en beveiligingsproblemen opgelost, maar helaas kan niet alles voorkomen worden. We zijn nu eenmaal allemaal mens. Daarom kan het voorkomen dat een plugin een beveiligingslek bevat en dat deze mogelijk wordt gevonden door hackers. Deze problemen worden vaak in een update van de plugin opgelost, zodat websites weer beschermd zijn tegen hackers.

Het kan ook zijn dat door het ene gat te dichten, er op een andere plek weer een nieuw lek ontstaat. Daarom zijn plugins nooit helemaal af en blijven er vaak updates komen. Door altijd de nieuwste versie op je site te installeren, zorg je ervoor dat je website optimaal beschermd blijft tegen hackers.

Hackers slaan steeds vaker toe

Van origine is WordPress een blogsysteem. Dit is voor hackers helemaal geen interessante doelgroep, maar nu steeds meer bedrijven WordPress ook gaan gebruiken, worden deze websites steeds interessanter voor hackers. Veel bedrijven verwerken namelijk persoonsgegevens op hun website. Deze informatie is interessant voor hackers, omdat ze hier misbruik van kunnen maken. Iets simpels als plugins updaten kan dus voorkomen dat de persoonsgegevens van jouw klanten op straat ligt.

Verbeteringen op je website

Vaak brengen updates van plugins verbetering met zich mee. Het kan zijn dat hierdoor de gebruikerservaring, de snelheid van je site of de techniek achter je website verbetert. Al deze factoren wegen mee bij het rangschikken van jouw pagina’s in de Google zoekresultaten. Door je plugins te updaten kan het dus zijn dat je beter wordt gevonden in Google.

Waar moet je opletten bij het updaten van plugins?

Als je alles op een rijtje zet is het dus zeker de moeite waard om regelmatig je plugins te updaten. Het betekent alleen niet dat je blindelings op de knop ‘Updaten’ moet klikken. Zeker als je veel plugins op je website hebt, kan het zijn dat sommige plugins of updates niet met elkaar samenwerken. In een enkel geval kan het zijn dat je website na een update niet goed meer werkt. Het is daarom verstandig om, zeker met grote updates, een backup van je website te maken. Zo voorkom je een hoop gedoe.

Deel dit artikel