SEO voor Beginners: De Basisprincipes

SEO is een term die je in de wereld van websites laten maken vaak voorbij hoort komen, maar wat betekent het nu eigenlijk? SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ en het betekent dat je een website optimaliseert om beter gevonden te worden in Google. SEO is een breed begrip, want het optimaliseren voor Google kun je op heel veel verschillende manieren doen. In dit artikel leg ik je de basis uit van SEO en wat jij eventueel zelf kunt doen om je website goed gevonden te laten worden in Google.
On-page vs. Off-page SEO
Het optimaliseren van je website voor Google kunnen we eigenlijk opsplitsen in twee categorieën: on-page en off-page. On-page SEO zijn dingen die je kunt doen op de pagina’s van je website zelf om de vindbaarheid te verhogen. Hierbij moet je denken aan het verbeteren van de teksten en afbeeldingen op de website of het creëren van nieuwe relevante pagina’s. Off-page SEO zijn dingen die je niet op de website zelf doet, maar wel de vindbaarheid van je site kunnen verhogen. Dit is bijvoorbeeld ervoor zorgen dat andere websites naar jouw website linken of het verhogen van de autoriteit van het domeinnaam. Klinkt dit nou als abracadabra voor jou? Geen zorgen, verderop in dit artikel leg ik precies uit wat het is.
Trefwoorden en zoekwoordenonderzoek
Zoekwoorden analyseren
Het vindbaar worden in Google begint met een grondige analyse. Je gaat onderzoeken waar mensen in Google precies naar zoeken. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf dat handelt in auto’s, dan zullen mensen ongetwijfeld zoeken naar “auto kopen” of “tweedehands Volkswagen kopen”. Er zijn op internet talloze tools te vinden waarbij je een dergelijke analyse kunt doen. Veel van deze tools kosten overigens wel een hoop geld, omdat je er veel waardevolle data uit kunt halen.
Enkele gratis tools die je kunt gebruiken zijn Google Ads Zoekwoordenplanner, Google Trends en Google Search Console. In de zoekwoordenplanner van Google Ads kun je eigenlijk het meeste zien wat in deze fase van SEO-optimalisatie relevant is. Je kunt een aantal termen meegeven aan de planner en deze geeft vervolgens een lijst met vergelijkbare termen terug met hun maandelijkse zoekvolume en concurrentieniveau. Uit deze lijst kun je het beste de zoekwoorden zoeken met de beste balans in relevantie, zoekvolume en concurrentie.
Long tail en short tail zoektermen
Zoektermen kunnen we onderscheiden in twee categorieën: short tail en long tail. Short tail zoekwoorden zijn kortere en meestal wat algemenere zoekwoorden. Een voorbeeld van een short tail zoekwoord zou bijvoorbeeld “auto kopen” kunnen zijn. Het is nog niet duidelijk waar de bezoeker precies naar op zoek is, denk aan type auto, regio, prijsklasse enz.
Een long tail zoekwoord is veel specifieker en ook langer. Een long tail zoekwoord zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “goedkope tweedehands Volkswagen kopen”. Deze term zegt veel meer over waar de bezoeker precies naar op zoek is.
Short tail zoekwoorden hebben doorgaans veel meer zoekvolume dan long tail zoekwoorden. Daardoor lijkt het misschien beter om op dergelijke zoekwoorden te focussen. Desondanks is het beter om juist op de long tail zoekwoorden te focussen om twee redenen:
- de concurrentie is meestal een stuk lager, waardoor je veel makkelijker bovenaan in de zoekresultaten kunt komen;
- je krijgt kwalitatief veel betere bezoekers, omdat mensen meestal goed weten waar ze naar op zoek zijn; beter dan mensen die op short tail zoekwoorden zoeken.
Zoektermen verwerken op je website
Als je een lijst hebt gemaakt met relevante zoektermen, dan moet je deze termen gaan verwerken op je website (on-page). Je schrijft dan teksten waar deze termen naadloos in verwerkt. Even terug naar het voorbeeld van de autohandelaar: kies je voor de term “tweedehands Volkswagen kopen”, dan zou je een zin kunnen schrijven als: “Wil jij graag een tweedehands Volkswagen kopen? dan ben je bij ons aan het juiste adres”.
Het is belangrijk om niet alleen in de teksten zelf de zoektermen te verwerken, maar ook in de paginatitel, tussenkopjes en afbeeldingen. Bij afbeeldingen kun je altijd een zogenoemde alt-tekst invullen. Dit is een omschrijvende tekst van de afbeelding die je normaalgesproken niet ziet op de website, maar wat Google helpt om afbeeldingen te begrijpen.
Schrijf voor je bezoeker, niet voor Google
Een ander belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden bij het schrijven van teksten voor je website is dat het kwalitatief goed moet zijn. Een nietszeggende tekst zal ongetwijfeld slechter scoren dan een tekst waarbij je veel diepgaande informatie geeft over een bepaald onderwerp. Google heeft namelijk als doel om de meest relevante pagina’s als eerste te tonen in de zoekresultaten (SERP). Hoe beter de pagina aansluit bij de vraag die iemand stelt aan Google, hoe beter je pagina zal scoren. Ook het gebruik van afbeeldingen, video’s, opsommingen, tussenkopjes en andere opmaakelementen maken dat je pagina beter zal scoren.
Probeer primair de teksten te schrijven voor je uiteindelijke bezoeker. Pas als je een goede tekst hebt geschreven, kun je het een beetje verbouwen, zodat het beter vindbaar wordt in Google, maar probeer niet andersom te redeneren. Daardoor krijg je vaak teksten die niet veel zeggen en dus ook minder goed zullen scoren.
Backlinks en off-page SEO
Backlinks
Een ander element dat de vindbaarheid van de website verhoogt is de off-page SEO, dingen buiten de website zelf dus. Eén van die dingen is backlinks. Backlinks zijn links vanaf externe websites die naar jouw website linken. Plat gezegd denken ze bij Google eigenlijk: “Als veel mensen naar jouw website linken, dan zal het wel goed zijn”. Je moet het zien als een stem. Iedere link is een stem. De pagina met de meeste stemmen wint en zal dus aanzienlijk hoger scoren in de zoekresultaten.
Wat ook bijdraagt aan de backlinks is de kwaliteit van deze link. Het heeft niet veel zin om op zoveel mogelijk websites een link naar jouw eigen website te laten plaatsen. Het is beter als je de links laat plaatsen op websites die voor jou relevant zijn. In het voorbeeld van de autohandelaar zou het goed zijn als er een link komt op een blogsite die over auto’s schrijft, of op een website van een bepaald autokeurmerk. Daarnaast is het ook goed als de website waar deze link op komt, ook een betrouwbare website is dat al een hoge reputatie heeft in Google.
Domeinautoriteit
De kwaliteit van een domeinnaam wordt gemeten in de mate van domeinautoriteit. Backlinks dragen hier voor het grootste gedeelte aan bij. Hoe hoger de domeinautoriteit, hoe beter je zal scoren in Google. Een ander aspect dat bijdraagt aan de autoriteit is voor hoe lang het domeinnaam is gereserveerd. Domeinnamen die worden gebruikt voor criminele doeleinden, zoals phishing, worden vaak voor niet meer dan een jaar gereserveerd. Het wekt bij zoekmachines als Google meer vertrouwen als je het domeinnaam voor meerdere jaren hebt vastgelegd.
Technische aspecten van SEO
De technische aspecten van SEO zijn ook erg belangrijk en spelen zich voornamelijk af op de pagina’s zelf (on-page). Er is een behoorlijke lijst met technische aspecten die relevant zijn voor je vindbaarheid, maar hieronder bespreek ik enkel de belangrijkste.
Responsive design
Een onmisbaar aspect van SEO is de mobielvriendelijkheid van een pagina. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een mobiele telefoon en daardoor zal het grootste gedeelte van de mensen je website bezoeken vanaf een mobiel apparaat. Om deze reden moet je website eigenlijk wel goed werken op mobiele apparaten. Google vind het erg belangrijk dat mensen ook een prettige ervaring hebben bij het bekijken van een zoekresultaat. Daarom zal je ook aanzienlijk lager scoren als de website niet werkt op mobiele apparaten.
Laadsnelheid
Om dezelfde reden als voor de mobielvriendelijkheid van je website vindt Google het belangrijk dat de website snel reageert. Mensen vinden het namelijk niet prettig om lang te moeten wachten voordat een website reageert. Daarom zal een langzame website ook lager scoren in de zoekresultaten dan een website die vrijwel direct reageert.
SSL-certificaat (HTTPS)
Een ander technisch aspect van SEO dat absoluut niet vergeten mag worden is het SSL-certificaat. Een SSL-certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding van je website. Zonder zo’n beveiligde verbinding zullen ook bij veel browsers wat alarmbellen gaan rinkelen en kun je soms de website niet eens zomaar bezoeken. Dit zorgt voor een onprettige ervaring bij de bezoekers en het is ook nog eens onveilig, omdat gegevens die mensen invullen in een bijvoorbeeld contactformulier onversleuteld over het internet worden verstuurd: een weggevertje voor hackers dus.
Bij de meeste hostingbedrijven wordt een SSL-certificaat standaard aangeboden bij afname van een hostingpakket. Bij anderen moet je er een jaarlijks bedrag voor betalen. Hoe dan ook, voor het vindbaar worden in Google is het een absolute must-have.
Sitemap
Een sitemap is ook erg handig om te hebben om beter gevonden te worden in Google. Een sitemap is eigenlijk niets anders dan een lijst van alle pagina’s op de website. Het helpt Google bij het vinden van alle pagina’s op de website. In Google Search Console kun je aangeven waar de sitemap zich op jouw site bevindt. Hierdoor zullen pagina’s sneller in Google verschijnen. Anders zal de zoekmachine vanuit een pagina steeds gaan zoeken naar links naar andere pagina’s. Dit proces is voor de zoekmachine veel trager dan gewoon een lijstje met pagina’s bij langs lopen.
Meten en analyseren van SEO-prestaties
Zonder de juiste analysetools in te stellen is SEO behoorlijk abstract en ongrijpbaar. Daarnaast wil je uiteraard weten wat bepaalde aanpassingen aan de website jou precies opleveren. Daarom zou ik in ieder geval de volgende tools aanraden om in te stellen op de website:
Met deze gratis tools kun je de hoeveelheid verkeer op je website meten. Daarnaast heb je ook inzicht in hoeveel verkeer er uit organisch zoekverkeer komt en bij welke zoektermen jouw website wordt voorvertoond. Bovendien heeft Google Analytics tal van andere statistieken waar je ook van allerlei analyses op los kunt laten.
Wellicht zijn Google Analytics en Search Console niet genoeg om een compleet beeld te geven van de SEO-prestaties van je website. Het is bijvoorbeeld ook erg handig om bij te houden op welke positie je in de zoekresultaten staat bij bepaalde zoekwoorden en om te zien of deze positie toeneemt of juist afneemt. Om dit soort statistieken te analyseren kun je gebruik maken van de WordPress plugin RankMath, of andere tools als SE-Ranking, Ahrefs en Semrush. Sommige van deze tools kosten overigens wel veel geld en zijn dus niet per se voor iedereen weggelegd.
Veelgemaakte fouten bij SEO optimalisatie
Keyword stuffing
Eén van de meest gemaakte fouten bij SEO optimalisatie is keyword stuffing. Dat betekent dat je teveel zoekwoorden in een tekst propt, waardoor de tekst bijna onleesbaar wordt. Om meerdere reden moet je dat eigenlijk voorkomen:
- de tekst wordt zoals gezegd minder goed leesbaar;
- doordat de tekst minder goed leesbaar is, zullen mensen sneller afhaken;
- de inhoud van de tekst wordt meestal oppervlakkiger en dus kwalitatief slechter;
- het scoort bovendien slechter in Google.
Hoewel het lijkt alsof het goed is om zoveel mogelijk zoekwoorden in een tekst te proppen, is het tegenovergestelde waar. De pagina zit kwalitatief namelijk gewoon slechter in elkaar en zoals eerder gezegd wordt je dan ook slechter beoordeeld.
Link stuffing
Net als dat je kunt overdrijven met zoekwoorden, kun je ook overdrijven met links. Het plaatsen van links naar zowel interne als externe bronnen is erg positief voor de vindbaarheid van je website. Het overdrijven hiervan juist weer niet. De tekst wordt er namelijk minder goed leesbaar van en daardoor kwalitatief ook minder goed.
Wat is de toekomst van SEO?
Smart home speakers
Eén van de aspecten die steeds relevanter wordt voor het vindbaar worden in Google is zoeken met behulp van een voice assistent, zoals Siri (van Apple), Google Smart Home, of Alexa (van Amazon). Steeds meer mensen hebben zo’n smart speaker waaraan ze vragen stellen. Het optimaliseren van content voor dergelijke zoekopdrachten zal ongetwijfeld een belangrijkere rol gaan spelen in de toekomst.
Video content
Het toevoegen van video’s op je pagina’s is een ontzettend sterk middel om de vindbaarheid van je website te verhogen. Want zeg nu zelf, lees je liever een artikel van 2.000 woorden of bekijk je liever een video van 3 minuten die hetzelfde uitlegt? Aangezien Google onder andere wil zorgen voor een prettige ervaring bij bezoekers die klikken op een zoekresultaat, zal Google content met een video waarschijnlijk hoger laten scoren.
Kunstmatige intelligentie (AI)
Eén van de meest invloedrijke ontwikkelingen op het gebied van SEO zal waarschijnlijk wel kunstmatige intelligentie zijn. Het schrijven van teksten is voor iedereen kinderspel geworden dankzij de komst van ChatGPT, maar wordt AI-content wel voldoende gewaardeerd door Google? Zonder een vraag op de juiste manier te stellen aan ChatGPT, krijg je meestal behoorlijk oppervlakkige teksten terug. Ook zijn de teksten niet altijd op een even natuurlijke toon geschreven. Ongetwijfeld zal dit in de toekomst behoorlijk gaan veranderen.
Daarnaast is het ook nog eens de vraag hoeveel mensen Google zullen blijven gebruiken als je ook je vraag aan AI kunt stellen. Hierover zijn de meningen verdeeld en op dit moment blijft het speculeren hoe de toekomst er precies uit zal zien. Hoe dan ook, zal er veel gaan veranderen, ook op gebied van SEO.
Nu je de basisbeginselen van SEO onder de knie hebt, kun je aan de slag met het optimaliseren van jouw eigen website: het herschrijven van teksten, toevoegen van pagina’s en analyseren van statistieken. SEO is een doorlopend proces en het vergt continue experimenteren en optimaliseren. Blijf leren, optimaliseren en experimenteren om jouw digitale stempel te drukken in de wereld van zoekmachines.