SEO optimalisatie in 5 stappen met Rank Math

SEO, ofwel Search Engine Optimization, je hebt er vast wel eens van gehoord. Zoekmachineoptimalisatie is erg belangrijk, maar voor veel mensen onbekend terein. Gelukkig zijn er tools ontwikkeld die SEO optimalisatie voor veel mensen een stuk toegankelijker maken. In dit artikel ga ik ervan uit dat je al een tekst hebt geschreven voor je website, maar je wil deze nog wel wat fine-tunen, zodat deze beter gevonden wordt in Google. Ik maak hierbij gebruik van de plugin Rank Math.
Rank Math heeft zelf ook al een artikel hierover geschreven, maar deze is enkel te lezen in het Engels en is zo allesomvattend dat de meeste mensen niet de tijd zullen nemen dat artikel te gaan lezen. Gelukkig heb ik dat al voor jou gedaan en is dit artikel, hoe lang hij ook is, een samenvatting van het artikel van Rank Math zelf.
Wat is SEO en hoe werkt het?
Oké, misschien is SEO voor jou een compleet onbekend terein. Daarom even een korte uitleg over de term en wat het inhoudt. SEO staat voor Search Engine Optimization. Naar het Nederlands vertaald dus: zoekmachineoptimalisatie. Het houdt in dat je jouw content optimaliseert voor zoekmachines, zoals Google, zodat jouw pagina’s hoger worden gerangschikt in de zoekresultaten. Het is alleen vrij ingewikkeld, omdat zoekmachines, zoals Google, hun algoritmes voor het rankschikken van pagina’s niet prijsgeven. SEO is daarom geen exact wetenschap en het is dus vaak expirimenteren, afwachten en af en toe wat bijsturen. Dat bijsturen is alleen lastig, want welke kant moet je opsturen? Wat moet je veranderen om beter gevonden te worden?
Gelukkig zijn er al genoeg mensen geweest die alvast wat tools hebben ontwikkeld die je kunnen helpen bij jouw SEO-optimalisatie. Eén daarvan die ik zelf gebruik is Rank Math. De WordPress-plugin geeft waardevolle tips hoe je jouw content beter kunt afstemmen op zoektermen die mensen invullen in Google. In het vervolg van dit artikel ga ik verder in op deze tips.
Stap 1: Kies een focus-zoekwoord
In dit artikel gebruik ik als voorbeeld het artikel: 7 tips voor een veilige WordPress website. In dat artikel geef ik een aantal simpele tips hoe mensen hun website veilig kunnen houden.
Als je de SEO van jouw pagina wil verbeteren, dan moet je jezelf eerst de vraag stellen: op welke zoekwoorden wil ik gevonden worden? Je mag hiervoor ook meerdere zoekwoorden kiezen, maar vaak kies je één primair zoekwoord waarop je gevonden wil worden. De secundaire zoekwoorden zijn meer de deelonderwerpen die je behandelt in je artikel. Het voordeel van dat je meerdere zoekwoorden kiest, is dat je een breder publiek aantrekt.
Bij het kiezen van focus-zoekwoorden is het handig om van te vorren onderzoek te doen naar hoe populair je zoekwoord is. Het kan namelijk zo zijn dat je een zoekwoord hebt gekozen waar nauwelijks op wordt gezocht. Om dit onderzoek te doen, zijn er verschillende SEO-tools ontwikkeld. Veel van deze tools zijn wel betaald, maar sommigen zijn ook gratis te gebruiken. Een handige tool kan bijvoorbeeld zijn: Google Trends. Hiermee kun je opzoeken hoeveel er op bepaalde zoekwoorden wordt gezocht en kun je vergelijkingen maken, zodat je de beste keuze maakt. In de pro-versie van Rank Math zit Google Trends standaard ingebouwd en hoef je dus niet appart nog naar de site van Google Trends.
In het voorbeeld van mijn artikel over hoe je een veilige WordPress website maakt, heb ik gekozen voor onderstaande zoekwoorden. Erg populair zijn ze niet, maar wel specifiek genoeg om te gebruiken als voorbeeld voor dit artikel.
Stap 2: De basis leggen voor SEO-optimalisatie
Als je jouw focus-zoekwoord hebt gekozen, dan kun je beginnen met het optimaliseren van je content. Rank Math onderscheidt haar criteria in vier verschillende categorieën:
- Basic SEO (basis)
- Additional (aanvullend)
- Title readability (leesbaarheid van je titel)
- Content readability (leesbaarheid van je content)
Laten we beginnen bij de basis, wat ook tegelijkertijd de belangrijkste categorie is.
Verwerk je focus-zoekwoord in de titel, meta-beschrijving en URL
Voor een goede SEO is het allereerst belangrijk dat je focus-zoekwoord voorkomt in de titel van je artikel. In mijn geval moet ik dus het zoekwoord ‘veilige wordpress website’ verwerken in de titel. Ik heb ervoor gekozen om de titel ‘7 tips voor een veilige WordPress website’ te gebruiken. Waarom ik ‘7 tips’ ervoor zet leg ik verderop in dit artikel uit.
De volgende stap is om ervoor te zorgen dat je zoekwoord voorkomt in je meta-beschrijving. Dit is het stukje tekst dat wordt getoont in Google (of andere zoekmachines) bij een zoekresultaat (zie Afbeelding 2). Standaard kiest Rank Math voor het eerste stukje tekst op je pagina, maar je kunt dit ook zelf aanpassen door op ‘Edit snippet’ te klikken. Hier kun je vervolgens je eigen meta-beschrijving toevoegen.
Een ander belangrijk criterium voor SEO-optimalisatie waar je aan moet voldoen is dat je focus-zoekwoord voorkomt in de URL van je pagina. Standaard neemt WordPress de titel van je pagina over in de URL, maar als dit niet helemaal de URL is die je in gedachten had, dan kun je deze ook zelf aanpassen. Vlak onder het bewerken van de titel kun je namelijk de URL aanpassen. WordPress noemt dit de permalink.
Verwerk het focus-zoekwoord in je content
De volgende stap is om je focus-zoekwoord in ieder geval in de eerste 10% van je content te laten voorkomen. Op deze manier laat je zoekmachines nogmaals duidelijk weten waar je pagina over gaat. Probeer het zoekwoord wel op een natuurlijke manier te verwerken in de tekst. Je zult hiervoor waarschijnlijk een aantal zinnen wat moeten ombouwen, zodat je tekst beter loopt.
Het volgende criterium voor een goede SEO is dat je zoekwoord überhaupt in je tekst voorkomt. Dit ligt volgens mij wel voor de hand en behoeft geen verdere uitleg.
Zorg voor voldoende diepgang in je artikel
Het volgende waar je rekening mee moet houden is de lengte van je content. Hoewel het in principe gaat de kwaliteit van je content, speelt de lengte van je tekst hierin toch ook ergens een rol. Als je tekst maar 100 woorden lang is, dan zit er waarschijnlijk onvoldoende diepgang in je artikel. Heb je een tekst van wel 2000 woorden, dan laat dit zien dat je diep in gaat op een bepaald onderwerp en zien zoekmachines dit als kwalitatief waardevolle content.
Bij Rank Math komt er een vinkje te staan achter dit criterium als je content minimaal 600 woorden lang is. Vaak is het wel slim om je artikel iets langer te maken dan dat. Rank Math adviseert zelf om een tekst te schrijven tussen de 600 en de 2500 woorden.
Oké, je hebt nu de basis gelegd voor SEO-optimalisatie. Als het goed is voldoet jouw tekst nu aan de belangrijkste criteria.
Stap 3: Aanvullende SEO-tips
Aangekomen bij het kopje ‘Additional’ beginnen we met de kopteksten/tussenkopjes. Het is goed om je zoekwoord hierin ook enkele keren te laten voorkomen.
Vul de alternatieve tekst van afbeeldingen in
Vervolgens is het belangrijk om je zoekwoord voor te laten komen in de alternatieve tekst van je afbeeldingen. Dit is de tekstuele omschrijving van je afbeelding die zoekmachines gebruiken om je afbeeldingen te lezen. Dit doe je door op een afbeelding te klikken en vervolgens het tekstvak ‘Alternatieve tekst’ in te vullen.
Schrijf je teksten primair voor de bezoeker
Het volgende criterium voor SEO-optimalisatie gaat over de zoekwoord-dichtheid. Dit is het percentage van dat je tekst bestaat uit jouw zoekwoord ten opzichte van de totale tekst. Hoe hoger deze dichtheid, hoe vaker je zoekwoord voorkomt. Rank Math adviseert om een percentage te kiezen van tussen de 1% en de 1,5%. Nog belangrijker is om erop te letten dat je tekst op een natuurlijke manier overkomt op je bezoeker. Als het zoekmachines niet opvalt dat je tekst grotendeels bestaat uit zoekwoorden, dan gaan je bezoekers het wel zien en haken ze af. Til dus niet te zwaar aan dit percentage, maar zorg er vooral voor dat je tekst natuurlijk geschreven lijkt.
Hou je URL kort
Voor je vindbaarheid is het prettig om korte URLs te gebruiken. Dit heeft meer te maken met de leesbaarheid van je URL en de gebruikersvriendelijkheid ervan. Zoekmachines letten namelijk ook op gebruiksvriendelijkheid van pagina’s en rankschikken je hierdoor hoger of juist lager.
Maak slim gebruik van links op je pagina
Belangrijk voor de betrouwbaarheid van je tekst is om te linken naar pagina’s buiten jouw eigen website. Je kunt hiervoor verwijzen naar handige tools of bronnen waarvan je jouw informatie vandaan haalt. Dit maakt je verhaal geloofwaardiger en hierdoor wordt je hoger gerankschikt.
Wanneer je een link plaatst in een tekst, dan kan dit een ‘dofollow-link’ of een ‘nofollow-link’ zijn. Standaard zijn alle links ‘dofollow’. Dat betekent dat ze de autoriteit die jouw domein heeft, doorgeven aan het domein waar je naartoe linkt. Dit heeft ook een positief effect op jouw eigen domeinnaam. Daarom is het belangrijk voor jouw eigen SEO dat je een aantal ‘dofollow-links’ hebt op jouw pagina. Het is alleen niet de bedoeling om dit als spam te gebruiken. Dat is de reden dat er in 2005 ‘nofollow-links’ zijn geïntroduceerd. Destijds werden de linkjes meer als spam gebruikt en was het lastig voor zoekmachines om een waardeoordeel te hangen aan linkjes op een website.
Om jouw pagina’s beter vindbaar te laten worden, is het handig om te linken naar pagina’s op jouw website onderling. Heb je eerder een artikel geschreven over een bepaald onderwerp die je in dit artikel weer voor een deel aansnijdt, dan kun je hiernaar verwijzen in het geval dat de bezoeker hier meer over wil weten. Dit criterium gaat over een stukje gebruiksvriendelijkheid, maar ook direct over je vindbaarheid. De Google Crawlbot leest namelijk jouw pagina’s en vind hier dan weer links naar andere pagina’s. Dit helpt die pagina’s beter gevonden te worden.
Voorkom dubbele content
Een ander belangrijk criterium voor je vindbaarheid is dat je jouw zoekwoord(en) niet eerder hebt gebruikt. Dit voorkomt dat je twee pagina’s hebt die nagenoeg dezelfde informatie hebben. Zoekmachines weten dan niet goed welke pagina ze moeten tonen bij een bepaalde zoekopdracht. Slechts één van jouw pagina’s wordt dan getoond, maar welke weet je dan maar nooit. Daarom kun je beter één pagina per onderwerp hebben om dubbele pagina’s te voorkomen.
Maak gebruik van de Content AI bot van Rank Math
Een functionaliteit van Rank Math is om je pagina te optimaliseren met hun Content AI bot. Deze onderzoekt vergelijkbare pagina’s en geeft je vervolgens gericht advies over hoe je jouw pagina het beste kunt inrichten om beter te scoren dan de al bestaande pagina’s op internet. Deze functie is enkel beschikbaar in de pro-versie van Rank Math. In het onderstaande voorbeeld zie je wat mijn advies is voor het artikel: ‘7 tips voor een veilige WordPress website‘.
Je bent al een flink eind op weg met het optimaliseren van je content. Nu de laatste criteria nog.
Stap 4: Overige aspecten van SEO
De volgende criteria gaan over de leesbaarheid van de titel van je pagina. Allereerst is het belangrijk om je zoekwoord redelijk aan het begin van je titel te laten voorkomen. Zo maak je het nog duidelijker waar je artikel over gaat.
Het volgende criterium is waarschijnlijk wat minder relevant voor Nederlandse websites. Het gaat namelijk over een zogenaamd ‘power word’. Hierbij moet je denken aan termen als: ‘mind-blowing’ of ‘eye-opening’. Het zijn krachtige woorden die de aandacht van je bezoeker proberen te trekken. Omdat Rank Math niet per se geoptimaliseerd is voor Nederlandse websites, zul je waarschijnlijk hier niet gauw een vinkje zien.
Volgens Rank Math bevat een goede SEO-titel een getal. Hierbij moet je denken aan: ‘7 tips voor…’ of ‘8 manieren om…’. Zoekmachines lijken dit soort pagina’s hoger te rankschikken. Bovendien is het voor een bezoeker aantrekkelijker om op dit soort pagina’s te klikken. Je kunt een pagina bijvoorbeeld noemen: ‘Hoe maak je jouw huis goed schoon?’, maar beter zou dan zijn: ‘5 manieren om jouw huis goed schoon te maken’. Dat laatste lijken meer mensen op te klikken.
Stap 5: Leesbaarheid van je content
Je bent er bijna, tijd voor de laatste criteria. Allereerst is het prettig voor de gebruiker om een georganiseerde pagina te hebben met een inhoudsopgave, maar als je goed gebruik maakt van tussenkopjes, springt dit vinkje vaak al op groen. Het is belangrijk dat je de gebruikerservaring voorop stelt. Deze wil zo snel en makkelijk mogelijk zijn informatie vinden op jouw site. Het gebruik van een inhoudsopgave of goede tussenkopjes helpt daar enorm bij.
Daarnaast is het beter voor je leesbaarheid om korte alinea’s te gebruiken. Zoals je in dit artikel ziet, beperken alinea’s zich meestal tot slechts een paar regels. Dit leest prettiger weg dan lange lappen tekst.
Het laatste criterium dat wordt meegenomen in je score is of je foto’s/video’s gebruikt. De meeste mensen vinden het prettiger om naar plaatjes of video’s te kijken dan dat ze hele lappen tekst lezen. Vandaar ook het gezegde: ‘1 foto zegt meer dan 1000 woorden’. De meeste mensen kijken liever naar 1 plaatje dan dat ze 1000 woorden lezen.
Tot slot
Als het goed is is je score nu een stuk omhoog geschoten door deze optimalisatie. Als je nu een score hebt van meer dan 80, wat betekent dat je score groen is, betekent dit niet direct dat je ook beter gevonden wordt in Google. Rank Math is slechts een hulpmiddel die je helpt je pagina’s te optimaliseren. SEO is geen exacte wetenschap. Google en andere zoekmachines geven hun algoritmes voor het rankschikken van pagina’s namelijk niet prijs. Het blijft daarom vooral expirimenteren. Rank Math is een plugin die is gebasseerd op deze expirimenten en heeft op basis hiervan criteria opgesteld die bewezen effect hebben. Het eindoordeel is alleen aan Google.