Wanneer je een website maakt of laat maken, krijg je ongetwijfeld de vraag welk domeinaam je wil kiezen voor je website. Het meest voor de hand ligt om te kiezen voor je bedrijfsnaam met .nl erachter, maar is dit altijd wel de beste keuze? En wat als je gewenste domeinnaam al bezet is, wat is dan de beste keuze? In dit artikel leg ik uit wat voor domeinnaam je het beste kunt kiezen en wat de invloed hiervan kan zijn op bijvoorbeeld je positie in Google.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke naam die wordt gebruikt om een website te identificeren op het internet. Het is vergelijkbaar met het adres van een huis, waarmee postbezorgers weten waar ze de post moeten afleveren. In plaats van een fysiek adres wordt een domeinnaam gebruikt om bezoekers naar de juiste website te leiden. Een domeinnaam bestaat uit een naam en een extensie, bijvoorbeeld “google.com”. In dit geval is “google” de naam en “.com” de extensie.

Domeinnamen worden gebruikt om gemakkelijk toegang te krijgen tot websites en om deze te identificeren op het internet. Ze maken het mogelijk om een website te vinden door simpelweg de naam van de website in te typen in een webbrowser. Naast het identificeren van websites, kan een domeinnaam ook gebruikt worden om e-mailadressen aan te maken en te gebruiken voor online communicatie. Domeinnamen kunnen worden gekocht en beheerd via een registrar waar je meestal jaarlijks voor betaalt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een domeinnaam?

Welke naam kies je?

Bij het kiezen van een domeinnaam is het belangrijk dat je let op de lengte en de eenvoud van het domeinnaam. Een lang domeinnaam is voor mensen moeilijker te onthouden en zorgt ervoor dat ze je naam gauw vergeten. Ook een ingewikkelde naam of moeilijke woorden maken het voor mensen lastiger om de website te onthouden. Probeer daarom een kort en krachtig domeinnaam te kiezen die mensen gemakkelijk kunnen onthouden.

Welke extensie kies je?

Bij het kiezen voor een domeinnaam, kun je kiezen voor diverse zogenoemde toplevelextensie. Dat is hetgeen wat achter je naam staat, bijvoorbeeld: .nl, .com of .net. Elke verschillende toplevelextensie heeft zijn eigen functie. De extensie ‘.nl’ betekent bijvoorbeeld dat je website is gericht op Nederlandse bezoekers. Voor de meeste mensen zal dit dan ook de beste keuze zijn, maar er zijn ook andere opties. Hieronder de meest voorkomende:

  • .nl: Zoals gezegd is deze extensie om te laten zien dat je voornamelijk Nederlands publiek wil aantrekken. De meeste Nederlandse bedrijven zullen daarom een .nl-domeinnaam kiezen. Een .nl-domeinnaam is dus een landsgebonden domeinnaam. Andere landsgebonden domeinnamen zijn bijvoorbeeld: .de voor Duitsland, .fr voor Frankrijk of .co.uk voor het Verenigd Koninkrijk.
  • .com: De extensie ‘.com’ staat voor ‘commercial’. Hoewel dit doet vermoeden dat .com-websites alleen maar commerciëel moeten zijn, is dit niet altijd zo. Eigenlijk is dit gewoon een algemene extensie voor iedere website. Anders dan een .nl-domeinnaam, is .com niet landsgebonden en kan het dus interessant zijn als je internationaal publiek wil aantrekken.
  • .org: Deze extensie staat voor ‘organization’ en is bedoeld voor goede doelen, hulporganisaties, stichtingen en andere non-profit-organisaties. Net als .com is deze extensie niet landsgebonden.
  • .net: Net als het domeinnaam ‘.com’, is het domeinnaam ‘.net’ een vrij generieke extensie voor een website. Officiëel staat ‘.net’ voor ‘network’ en was oorspronkelijk bedoeld voor ‘paraplu-websites’ welke dienden als portaal naar verschillende kleinere websites. Ook voor websites die internetdiensten aanbieden, zoals hosting of andere online diensten, is .net een geschikte keuze. Als je graag een .com-domeinnaam had gewild, maar deze is bezet, dan kan .net ook een geschikt alternatief zijn, omdat deze redelijk gelijk zijn aan elkaar.

Hoewel iedere extensie zijn eigen functie heeft, zijn er geen streng afgebakende kaders van wanneer je welke extensie kiest. Als je een extensie kiest die minder goed past bij het doel van je website, dan is dat niet gelijk een ramp. Je website functioneert immers net zo goed. Echter, in sommige gevallen kijken zoekmachines als Google er wel iets anders tegenaan.

Wat is de invloed van je domeinnaam op Google?

Invloed van extensie op zoekresultaten

In principe hebben de verschillende extensies voor je domeinnaam geen invloed op de prestaties in Google. Dit geldt alleen niet voor de landsgebonden domeinnamen, zoals .nl, .de. .fr enz. Als je bijvoorbeeld een .nl-domeinnaam hebt, dan zal deze een stuk beter presteren bij mensen die zoeken in Nederland. Daarentegen is het minder waarschijnlijk dat iemand uit een ander land je website zal tegenkomen.

Zoekwoorden in je domeinnaam verwerken

Het kan slim zijn om zoekwoorden in je domeinnaam te verwerken. Kies je voor het domeinnaam “janssen.nl”, dan is het nog niet duidelijk wat het doel is van de website. Beter zou zijn om te kiezen voor: ‘klusbedrijf-janssen.nl’, omdat het dan duidelijk wordt wat voor website het is. Dit zal een positief effect hebben op je prestaties in Google. Daarnaast zien mensen het woord ‘klusbedrijf’ staan in de zoekresultaten, waardoor mensen ook sneller geneigd zijn om hierop te klikken als ze een klusbedrijf zoeken.

Wat als je gewenste domeinnaam al bezet is?

Als je bedrijfsnaam met .nl erachter niet beschikbaar is, dan kun je kiezen voor minder populaire domeinnamen, zoals .biz of .info. Hoewel dit voor je positie in Google niet uit zou moeten maken, maakt het wel uit voor de bezoekers zelf. Mensen zijn minder geneigd om op zoekresultaten te klikken met deze minder populaire extensies, omdat dit door veel mensen wordt geassocieerd met spam. Dan kun je nog zo goed scoren in Google, maar als mensen niet op je site klikken, heb je er alsnog niets aan. Het heeft daarom de voorkeur om alsnog voor een .nl-domeinnaam te kiezen. Probeer creatief te zijn in de naamkeuze, zodat je alsnog een passend domeinnaam kunt kiezen.

Wat kost een domeinnaam?

Gemiddeld genomen kost een domeinnaam tussen de 10 en de 20 euro per jaar. Dit is alleen wel afhankelijk van welke extensie je kiest. Er zijn ook nog zogenaamde speciale extensies die soms wel 50 euro per jaar of meer kosten, zoals .coach, .shop of .tech. Deze extensies hebben, net als de eerder genoemde extensies, allemaal hun eigen betekenis. Het biedt alleen voor de prestaties van je website weinig voordeel ten opzichte van een standaard .nl-webpagina. Wel is het zo dat je een van de weinigen zult zijn die zo’n domeinnaam bezit, wat het dan ook weer uniek maakt.

Deel dit artikel