Een WordPress website sneller maken: 6 simpele tips

Een WordPress website sneller maken is erg belangrijk, want je kent het vast wel: websites die eindeloos lang laden of soms helemaal niet laden. Dit leidt bij veel mensen tot frustratie en zijn mensen sneller geneigd naar een andere website te gaan. Dit is natuurlijk erg vervelend, want jij kan hierdoor potentiële klanten mislopen. Gelukkig heb ik een aantal tips voor je die je erbij kunnen helpen om je WordPress website sneller te maken.
1. Optimaliseer je afbeeldingen
Iets wat al gauw over het hoofd wordt gezien bij mensen is het formaat van een afbeelding. Veel mensen uploaden hun foto’s gewoon rechtstreeks naar de website zonder te kijken hoe groot het bestand nu eigenlijk is. Een WordPress website sneller maken begint daarom bij het optimaliseren van je afbeeldingen. Hierdoor zullen jouw pagina’s een stuk sneller laden. Om je afbeeldingen te optimaliseren kun je rekening houden met twee dingen:
- Resolutie van je afbeelding – Iedere afbeelding heeft een bepaalde resolutie. Dit kan bijvoorbeeld full HD of 4K zijn. Dit bepaalt onder andere hoe scherp een afbeelding is. In principe geldt: hoe scherper, hoe groter het bestand is. Natuurlijk wil je haarscherpe afbeeldingen op je site, maar kijk eens kritisch hoe groot je afbeelding nu echt wordt weergeven op je site. Als deze maar heel klein wordt weergegeven, dan hoeft je afbeelding echt niet in 4K geüpload te worden. Je kunt deze dan ook gerust kleiner maken in programma’s als Photoshop, maar ook Paint werkt hiervoor prima.
- Bestandsgrootte – Bestandsgrootte is eigenlijk het belangrijkste als het gaat om afbeeldingen op internet. Zoals gezegd heeft de resolutie invloed op de grootte van je bestand, maar er zijn ook genoeg andere factoren waar je minder makkelijk invloed op hebt die je bestand groter maken. Gelukkig zijn er genoeg tools waarbij je jouw bestand gemakkelijk kleiner kan maken. Je kunt bijvoorbeeld Photoshop gebruiken, maar online zijn er ook tools van WebsitePlanet of TinyPNG die zeer eenvoudig je bestand kleiner maken. Probeer ervoor te zorgen dat je afbeeldingen slechts enkele honderden kilobytes (kB) zijn. Dan hebben afbeeldingen nauwelijks een negatieve impact op de laadtijd van je website.
2. Maak niet te grote pagina’s
Een andere belangrijk factor die de laadtijd van je website beïnvloedt is de grootte van je pagina’s. Probeer bijvoorbeeld archiefpagina’s van blogs of nieuwsartikelen kleiner te maken door ze op te splitsen in verschillende pagina’s. Ook als je pagina’s enorm veel content bevat, is het verstandig dit op te splitsen in meerdere pagina’s. Hierdoor hoeft je website niet heel veel content tegelijkertijd te laden, waardoor je site een stuk sneller is.
3. Let op je plugins
Als het gaat om WordPress websites, dan heb je vaak te maken met plugins. Deze plugins kunnen een goede toevoeging zijn op je website, maar het kan ook een last zijn. Bij het installeren van plugins moet je met een aantal dingen rekening houden:
- Installeer niet te veel plugins – Hoe meer plugins je op je site zet, hoe trager deze wordt. Probeer daarom zoveel mogelijk dingen op te lossen met plugins die je al hebt geïnstalleerd op je website en voorkom dat je voor elk klein dingetje een plugin gaat installeren.
- Gebruik alleen goede plugins – Als je plugins installeert op je website, installeer dan alleen goede plugins. In principe kan iedereen die dat wil een WordPress plugin programmeren. Dat is heel handig, maar het betekent ook dat er genoeg ‘troep’ te krijgen is tussen al deze plugins. Dit zijn plugins die een probleem oplossen op je website, maar daar een hele lange laadtijd voor teruggeven. Ook kunnen deze plugins beveiligingslekken met zich mee brengen. Daarom is het verstandig om alleen plugins te installeren die professioneel zijn gemaakt. Het kan dan zijn dat je voor sommige plugins moet betalen, maar daar krijg je dan ook kwaliteit voor terug. Daarentegen zijn er ook genoeg gratis plugins die ook gewoon van goede kwaliteit zijn. Let hierbij bijvoorbeeld op de reviews en het aantal installaties van de plugin.
- Hou je plugins up to date – In een eerder artikel legde ik al uit dat WordPress plugins updaten goed is voor de veiligheid van je website, maar het heeft ook invloed op de laadtijd van je website. Als je een plugin niet up to date houdt, dan kan deze bijvoorbeeld minder goed samenwerken met andere plugins. Dit kan ervoor zorgen dat je site trager wordt. Ook kunnen updates directe snelheidsverbeteringen met zich mee brengen.
4. Installeer een cache-plugin op je site
Een WordPress website is opgebouwd uit allerlei verschillende bouwstenen. Als jij naar een WordPress website toe navigeert, dan worden deze bouwstenen allemaal bij elkaar verzameld en vervolgens krijg jij een goed opgemaakte pagina te zien met alle content die daarbij hoort. Een cache-plugin zorgt ervoor dat dit bij elkaar rapen van deze bouwstenen al gebeurt voordat je naar een website toe gaat. De plugin maakt hiervan hapklare bestanden die in één keer geladen kunnen worden als je naar een website toe gaat. Hierdoor kan de laadsnelheid van je website drastisch worden verbeterd.
5. Hou je PHP-versie up to date
PHP is de programmeertaal die achter het grootste gedeelte van jouw WordPress website zit. Ook dit soort programmeertalen worden wel eens geüpdatet. WordPress en de plugins die op je website staan, zullen ook meebewegen met deze updates. De makers van deze software kunnen dan ook gebruik maken van nieuwe functies die in de nieuwste versie van PHP zitten. Als jouw PHP-versie niet up to date is, dan kan het zijn dat updates van WordPress of van de plugins niet meer werken op je site. Dit heeft vervolgens een negatief effect op de laadtijd van je website.
6. Een Wordpress website sneller maken: vergeet je hostingpartij niet
Een andere factor die de laadtijd van je website beïnvloedt is je hostingpartij. Deze kan op twee manieren van invloed zijn op de laadtijd van je website:
- Locatie van je server – Als je voor een buitenlands hostingbedrijf kiest, dan is het mogelijk dat de server van je website ook in het buitenland staat. Deze kan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten staan. Hierdoor moeten mensen, als ze naar je website gaan, eerst verbinding maken met de server van je website die duizenden kilometers verderop staat. Dit kan soms voor enkele seconden vertraging zorgen van je website. Dit lijkt weinig, maar het is voor veel mensen die je website bezoeken wel storend.
- Kwaliteit van je server – Als je weinig verkeer hebt op je website, dan heb je niet de meest krachtige servers nodig om je website op te hosten. Naarmate je website meer verkeer krijgt, kan het verstandig zijn om voor een betere hostingserver te kiezen. Vaak bieden hostingpartijen verschillende opties aan als het gaat om webhosting en als je website meer verkeer aantrekt, dan wordt het misschien tijd voor een server die een stap groter is dan je nu hebt.