Ken je het gevoel dat je geen enkel idee hebt wat voor teksten je op je website wil zetten? Ja, misschien weet je wel in hoofdlijnen wat je graag op de website wil hebben, maar als je dan moet gaan schrijven weet je niet precies waar je moet beginnen. Dan hebben we het ook niet niet eens over de afbeeldingen gehad, want daar wilde je ook graag nog foto’s voor maken, maar ook hierbij ontbreekt de inspiratie. Om te voorkomen dat jouw website een blanco pagina blijft wil ik je graag op weg helpen.

1. Verplaats je in de bezoeker

Het belangrijkste onderdeel van goede content schrijven voor je website is dat het aansluit bij de vragen van bezoekers. Als je pagina’s maakt met informatie waar men niet in is geïnteresseerd, dan zal je pagina ook weinig bezoekers krijgen, of mensen verlaten je pagina heel snel. Daarom is het belangrijk dat de content aansluit bij de vragen van je bezoekers.

Om erachter te komen wat je bezoekers interessant vinden, kun je gebruik maken van verschillende tools. Je bekijkt dan welke zoekwoorden populair zijn in Google of andere zoekmachines. Op basis hiervan schrijf je de content voor je website.

Tools zijn er genoeg. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Google Zoekwoordplanner, of professionele seo-tools, zoals: Ahrefs of Semrush. Die laatste twee zijn premium-tools, maar Ahrefs is ook deels gratis te gebruiken als je enkel op zoek bent naar goede zoektermen. Vul in de tools zoekwoorden in waarvan jij denkt dat ze mogelijk interessant zijn en vervolgens krijg je te zien hoe vaak er per maand op wordt gezocht. Ook zie je gerelateerde zoekwoorden en hierdoor krijg je een beter beeld van de behoefte van jouw potentiële bezoekers.

2. Kies voor een duidelijke structuur

Als je weet wat je wil vertellen, dan ben je er nog steeds niet, want hoe wil je het vertellen en welke volgorde is logisch? Dit hangt af van wat voor soort pagina je hebt, maar gelukkig zijn er al genoeg mensen die hebben onderzocht wat voor structuren het beste werken. De onderstaande links kunnen je hier waarschijnlijk bij helpen.

Wat in het algemeen sowieso belangrijk is bij het schrijven van goede content, is om je pagina’s duidelijk te structureren met kopjes en tussenkopjes. De meeste mensen scannen je website en zijn gericht op zoek naar informatie. Ze lezen niet elke letter van je pagina. Als deze tussenkopjes ontbreken, dan moet de bezoeker veel meer tekst lezen om zijn informatie te vinden. Veel mensen zullen die moeite niet nemen en haken vervolgens af.

3. Pas je schrijfstijl aan op de bezoeker

Zoals gezegd kan het niet gebruiken van tussenkopjes er al voor zorgen dat mensen afhaken. Dit geldt ook voor een te moeilijke schrijfstijl. Je moet je bezoeker zien als een lui persoon die niet te veel moeite wil doen. Te lange zinnen en te ingewikkelde woorden zorgen ervoor dat bezoekers je tekst niet goed kunnen lezen. Dit zorgt ervoor dat mensen afhaken en op een andere website verder kijken.

Een van de tips die ik wil meegeven voor een goede schrijfstijl is dat je schrijft in spreektaal. Eigenlijk probeer je dingen zoveel mogelijk op te schrijven zoals je het mensen ook in het echt zou vertellen. Het gevolg hiervan is dat je zinnen korter worden, eenvoudiger in elkaar zitten en ook makkelijker te lezen zijn.

Een andere tip die hoort bij een prettige schrijfstijl voor websites is dat je korte alinea’s gebruikt. Zoals je ziet zitten in dit artikel veel korte alinea’s. Dit leest prettiger weg dan hele lange lappen tekst. Breek je tekst dus op logische plekken een paar keer op, zodat dit prettiger leest voor de bezoeker.

4. Geef je pagina een afwisselende opmaak

Probeer bij het maken van content voor je website ook af te wisselen in opmaak van je tekst. Plaats eens een afbeelding in je tekst, want: een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Zeg nu eerlijk, bekijk je liever een afbeelding of lees je liever duizend woorden? Precies, afbeeldingen doen wonderen op websites en doorbreken vaak de saaiheid van teksten.

Een andere manier om de saaiheid te doorbreken is door het gebruik van verschillende soorten contentblokken. Gebruik de ene keer een tekstblok, de andere keer een tekstblok met afbeelding, enz. Op deze manier maak je jouw pagina visueel ook een stuk sterker dan wanneer je continue tekst gebruikt.

5. Hou je teksten kort en bondig

Belangrijk bij het schrijven van teksten is dat je geen ellenlange teksten gaat schrijven. Je wil misschien van alles vertellen, maar niet alles is relevant om op je website te zetten. Zoals gezegd wil de bezoeker van je website graag snel zijn informatie vinden. Je wil niet dat mensen dan verdwalen in jouw uitgebreide teksten. Lange teksten maken jouw website minder gebruikersvriendelijk en mensen zullen ook hierdoor sneller geneigd zijn naar een andere pagina te gaan die wel korter en bondiger is. Hou je teksten daarom kort om mensen langer op je website te houden.

Deel dit artikel