In dit artikel lees je wat een conversie is en hoe je het aantal conversies op je eigen website kunt verhogen. Maar wat is een conversie precies? Een conversie is elke actie die je bezoeker op je website uitvoert die voor jou als ondernemer van waarde is. Dit kan bijvoorbeeld het invullen van een contactformulier zijn, het doen van een aankoop of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Het doel van elke website is om zoveel mogelijk conversies te genereren, omdat dit leidt tot meer inkomsten en groei voor je bedrijf. In deze post geef ik je enkele praktische tips om het aantal conversies op je website te verhogen. Ik zal onder andere kijken naar de belangrijkste factoren die van invloed zijn op het conversiepercentage en hoe je deze kunt optimaliseren.

1. Hou het simpel

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden wanneer je probeert het aantal conversies op je website te verhogen, is dat je het de bezoeker altijd zo makkelijk mogelijk moet maken om te converteren. Hoe makkelijker het is voor een bezoeker om een actie uit te voeren, hoe groter de kans is dat ze dat ook daadwerkelijk zullen doen. Hier zijn enkele praktische manieren om ervoor te zorgen dat het voor bezoekers gemakkelijk is om te converteren:­

 • Overzichtelijkheid: Maak gebruik van een duidelijk en overzichtelijk menu, zodat bezoekers snel de informatie kunnen vinden die ze zoeken.
 • Less is more: Voeg geen onnodige velden toe aan formulieren op je website. Hoe meer velden er zijn, hoe groter de drempel is om het formulier in te vullen.
 • Begrijpbare taal: Zorg ervoor dat je producten of diensten duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn. Voeg duidelijke uitleg en eventueel illustraties toe om te helpen bij het begrijpen van wat je aanbiedt.
 • Duidelijk: Maak gebruik van duidelijke en aantrekkelijke call-to-action-knoppen of -links, zodat bezoekers snel weten wat ze moeten doen om te converteren.
 • Mobielvriendelijkheid: Zorg ervoor dat je website gemakkelijk te gebruiken is op mobiele apparaten, aangezien steeds meer mensen online winkelen via hun smartphone of tablet.

Door de bezoeker van je website zo makkelijk mogelijk te maken om te converteren, vergroot je de kans dat ze een actie uitvoeren en dat is goed voor je bedrijf.

2. Win het vertrouwen van je bezoeker

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden wanneer je probeert het aantal conversies op je website te verhogen, is het wekken van vertrouwen bij bezoekers. Als bezoekers het gevoel hebben dat ze in goede handen zijn bij jouw bedrijf, zijn ze meer geneigd om te converteren. Hier zijn enkele praktische manieren om vertrouwen te wekken bij bezoekers:

 • Beoordelingen toevoegen: Voeg beoordelingen of reviews van tevreden klanten toe aan je website. Dit geeft bezoekers het gevoel dat ze niet de enigen zijn die tevreden zijn met jouw producten of diensten.
 • Maak duidelijk wie je bent: Maak duidelijk waar je als bedrijf voor staat. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een duidelijke missie- en visieverklaring op je website.
 • Professionele uitstraling: Zorg ervoor dat je website er professioneel uitziet en vertrouwen wekt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een professioneel ontwerp en goede kwaliteit foto’s en video’s.
 • Begrijpbare taal: Voeg een duidelijke en gemakkelijk te begrijpen prijslijst toe, zodat bezoekers precies weten wat ze krijgen en wat het kost.
 • Beveiligde verbinding: Maak gebruik van een beveiligde verbinding (https) op je website om te laten zien dat je bezoekersgegevens beschermd zijn.

Door vertrouwen te wekken bij bezoekers, vergroot je de kans dat ze een actie uitvoeren en dat is goed voor je bedrijf.

3. Meet de gebruikerservaring

Om het aantal conversies op je website te verhogen, is het belangrijk om te weten hoe bezoekers op je site navigeren en wat ze interessant vinden. Er zijn verschillende tools die je kunt installeren op je website die het gedrag van bezoekers kunnen analyseren, zoals Google Analytics. Deze tools geven je inzicht in belangrijke informatie, zoals: hoeveel bezoekers je website heeft, hoe ze op je site terecht zijn gekomen en hoelang ze op je site zijn gebleven. Met deze informatie kun je gerichte maatregelen nemen om het aantal conversies op je website te verhogen. Bijvoorbeeld:

 • Als je ziet dat bezoekers vaak op een bepaalde pagina landen en daarna direct weer vertrekken, kun je deze pagina aanpassen om te kijken of je het aantal conversies op deze pagina kunt verhogen.
 • Als je ziet dat bezoekers vaak op zoek zijn naar specifieke informatie, kun je ervoor zorgen dat deze informatie gemakkelijk te vinden is op je website.
 • Als je ziet dat bezoekers vaak op zoek zijn naar producten of diensten in een specifieke prijsklasse, kun je ervoor zorgen dat deze producten of diensten goed zichtbaar zijn op je website.

Door het gedrag van bezoekers te analyseren, kun je gerichte maatregelen nemen om het aantal conversies op je website te verhogen. Het installeren van analyse tools is daarom een belangrijke stap om te zetten als je het aantal conversies op je website wilt verhogen.

4. Zorg dat je vindbaar bent

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden wanneer je probeert het aantal conversies op je website te verhogen, is de SEO van je site. SEO staat voor Search Engine Optimization en betekent dat je ervoor zorgt dat je website goed gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Als mensen je site niet kunnen vinden wanneer ze naar relevante zoekwoorden zoeken, zullen ze ook nooit converteren op je site.

Om ervoor te zorgen dat je site goed gevonden wordt in zoekmachines, is het belangrijk om aan bepaalde SEO-richtlijnen te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van relevante zoekwoorden in de teksten op je site, het toevoegen van afbeeldingen of video’s en het maken van gebruik van duidelijke en logische URL’s.

Het is ook belangrijk om regelmatig nieuwe, relevante en unieke content op je site te plaatsen. Zoekmachines houden van websites die regelmatig nieuwe content toevoegen, omdat dit betekent dat de site actief is en relevante informatie biedt. Door goed te presteren op het gebied van SEO, vergroot je de kans dat je site goed gevonden wordt in zoekmachines en dat leidt op zijn beurt weer tot meer bezoekers op je site en dus ook meer conversies.

Conclusie

In deze post hebben we gekeken naar enkele manieren om het aantal conversies op je website te verhogen. We hebben gezien dat het belangrijk is om de bezoeker zo makkelijk mogelijk te maken om te converteren, vertrouwen te wekken bij bezoekers, het gedrag van bezoekers te analyseren en goed te presteren op het gebied van SEO.

Als je deze punten in acht neemt, vergroot je de kans dat bezoekers op je site acties uitvoeren die voor jou als ondernemer van waarde zijn. Het is daarom zeker de moeite waard om tijd en moeite te investeren in het verhogen van het conversiepercentage op je website.

Deel dit artikel