Een online beeldbank

Wat was het doel?

Thomas Klomp is de man achter Klimaatadaptieve beelden. Hij trekt er regelmatig op uit om overal in Nederland foto’s te maken van slimme klimaatoplossingen. Hierbij moet je denken aan wijken die op een slimme en duurzame manier regenwater opvangen of dorpskernen die zijn omgetoverd tot dorpstuinen. Voor vakgenoten van Thomas kunnen deze beelden dienen als inspiratiebron voor verduurzaming van andere dorpen of steden. De beelden van Thomas Klomp zijn dan ook terug te vinden in diverse adviesrapporten en andere beleidsstukken. Ook worden de beelden online met elkaar gedeeld.

Voor de handel in deze beeldrechten ontbrak voor Thomas nog een duidelijk overzicht. Mensen moesten hem opbellen met de vraag: “Ik heb die ene foto van jou gezien op LinkedIn, mag ik die ook gebruiken voor mijn adviesrapport?”. Erg praktisch was deze werkwijze niet, omdat het zo niet erg duidelijk was om welke foto het ging bijvoorbeeld. Bovendien was Thomas veel tijd kwijt aan het voeren van dit soort telefoongesprekken, dus dat moest anders. Thomas heeft mijn hulp ingeschakeld om een webshop te ontwikkelen voor hem waar mensen zelf de foto’s kunnen uitzoeken en bestellen. Zo is het direct duidelijk welke foto’s iemand nodig heeft en waarvoor hij/zij ze voor gaat gebruiken. Belangrijk voor de webshop was dat er niet met iDEAL betaald zou worden, maar middels een factuur. Dit heeft als voornaamste reden dat de grootste afnemers van Thomas gemeenten zijn. Deze betalen enkel per factuur.

De belangrijkste spil die de website van Klimaatadaptieve beelden draaiende zou moeten houden is de zoekfunctie. Hier moet men kunnen zoeken op ‘Limburg’ om alle beelden uit de provincie Limburg te zien, maar er moest ook gezocht kunnen worden op termen als: ‘Wadi’. Met deze zoekterm zou je alle beelden te zien krijgen waarin te zien is hoe regenwater wordt opgevangen in grote kuilen. Op deze manier kan de bezoeker snel en gemakkelijk hele specifieke beelden vinden.

Een uitdagend project

Wat was de aanpak?

De webshop van Klimaatadaptieve beelden was voor mij een relatief complexe website om te maken en tevens mijn eerste webshop. Ik ben zoals altijd begonnen met het maken van een grafisch ontwerp die erg rustig en minimalistisch moest ogen. Op deze website staan de beelden centraal en die moeten er dus ook uitspringen.

Nadat het ontwerp klaar was, werd het tijd om de webshop daadwerkelijk te gaan bouwen. Als basis heb ik hiervoor het populaire systeem van WooCommerce gebruikt. Dit systeem heeft vrijwel alle functionaliteiten die je nodig hebt voor een webshop, maar dankzij de vrij specifieke wensen van Thomas was alleen WooCommerce niet genoeg. Ik heb hier nog enkele andere plugins aan toegevoegd om bijvoorbeeld de zoekfunctie goed werkend te krijgen en het eenvoudig te maken voor Thomas om foto’s toe te voegen aan de webshop.

Het hele project liep zeker niet gesmeerd, omdat voor mij veel dingen nieuw waren en de website met name technisch een stuk uitdagender was dan mijn vorige websites. Desondanks ben ik er toch in geslaagd om een functionele webshop op te zetten die aan de wensen van Thomas voldoen.

Uitgelichte pagina's

Een minimalistisch ontwerp

Jorn Kruidhof
Enthousiast geworden?

Wil jij ook zo'n website als Klimaatadaptieve beelden?