Hosting en domeinnaam

Wanneer je nog nooit een website hebt gemaakt of laten maken, dan komt er best wel veel op je af: hosting, domein, e-mail etc. Wat houden deze termen precies in en wat moet je er nu precies mee? Waar moet je op letten en wat kun je nu het beste kopen? In dit artikel leggen we dit allemaal haarfijn voor je uit.

 

Wat is hosting?

Een website bestaat uit allerlei verschillende bestanden, net zoals de bestanden op je computer. Alle componenten van jouw website zoals: teksten, afbeeldingen, kleuren, lettertypes etc. moeten allemaal ergens kunnen worden opgeslagen. Bovendien moeten andere mensen hier ook op de een of andere manier bij kunnen zodat mensen jouw website kunnen zien. Hiervoor huur je als het ware een stukje van een server. Hier staat jouw website dan op en kun je er vervolgens een domeinnaam, zoals dewebfabriek.com, aan koppelen. Voor dit stukje server betaal je vaak maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag afhankelijk van welke host je kiest. Het is goed om te weten dat domein en hosting twee verschillende dingen zijn. Vaak kun je wel bij hetzelfde bedrijf allebei de producten kopen, wat wij overigens ook aanraden, maar voor beiden betaal je vaak een apart bedrag.

 

Wat is een domeinnaam?

Wanneer je een server hebt voor jouw website ben je er nog niet helemaal. Je hebt dan nog een domeinnaam nodig, zoals dewebfabriek.com. Dit is als het ware de sleutel voor mensen om jouw website te bezoeken. Wanneer mensen dit domeinnaam intypen in hun browser, zullen ze verbonden worden met de server van jouw website en zullen ze daarmee jouw website te zien krijgen. Voor deze zogenaamde sleutel betaal je vaak jaarlijks een klein bedrag van rond de 10 euro afhankelijk van welk bedrijf je kiest en wat voor domeinnaam. We raden overigens wel aan om hierbij voor hetzelfde bedrijf te kiezen als waar je je hosting koopt. Dit zorgt ervoor dat de twee producten makkelijker (vaak automatisch) met elkaar gekoppeld worden.

 

Algemene tips

Kortingen en aanbiedingen

Veel hostingbedrijven bieden domeinnamen of hosting voor een spotgoedkope prijs aan. Let er dan op dat deze lage prijzen vaak voor een beperkte tijd gelden. Bij domeinnamen kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je het eerste jaar slechts 1 euro betaalt, maar het volgende jaar ineens 12 euro. Voor hosting geldt hetzelfde; het eerste jaar betaal je misschien 1 euro per maand, maar het jaar daarna kan het opeens 7 of 8 euro per maand kosten. Let hier dus bij de aanschaf op want het zou jammer zijn als je opeens voor hoge kosten komt te staan.

Prijzen inclusief of exclusief btw

Het ene bedrijf presenteert zijn prijzen op hun site inclusief btw terwijl de andere dit exclusief btw doet. Het is goed om dit van te voren uit te zoeken om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan; zeker wanneer je als particulier een domeinnaam of hosting aanschaft.

Wees zorgvuldig

Zorg ervoor dat je in een keer het goede hostingbedrijf kiest. Het is mogelijk om later nog te wisselen naar een ander hostingbedrijf maar dit levert vaak een hoop gedoe op. Zo moet je bijvoorbeeld je website overzetten naar je nieuwe hostingserver. Het valt vaak tegen hoeveel werk dit is. Bovendien gebruik je vaak ook nog een e-mailadres, zoals info@dewebfabriek.com, welke ook overgezet moet worden. Je moet deze mail dan ook opnieuw configureren in jouw mailapp op je computer of telefoon. Sommige hostingbedrijven bieden wel een verhuisservice aan maar dit kost vaak veel geld. Het is daarom verstandig om één keer goed onderzoek te doen naar welk bedrijf het beste bij jou past; hierdoor voorkom je dat je overhaaste beslissingen maakt.

 

Tips voor hosting

Goedkoop kan betekenen: duurkoop

Wanneer je denkt voor een lage prijs je website te kunnen hosten kan dit tegenvallen. De lage prijs kan namelijk iets te maken met de kwaliteit van de hosting. Het kan zijn dat de hosting dan erg traag is en dat jouw website hierdoor nauwelijks functioneert. Het kan ook zijn dat het gewoon niet prettig werken is omdat bepaalde instellingen moeilijk zijn te vinden. Daarnaast kan de beveiliging van de hosting ook tegenvallen. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn maar bij een wat duurdere hosting treden deze problemen vaak minder op.

WordPress-hosting of webhosting

Veel hostingbedrijven geven jou de keuze om te kiezen tussen normale webhosting en WordPress-hosting. Wanneer je voor normale webhosting kiest, dan is er vaak wel de keuze om WordPress op jouw domein te installeren. Dan heb je feitelijk hetzelfde als WordPress-hosting. Echter is dit niet altijd zo. Sommige hostingbedrijven optimaliseren hun WordPress-hostingpakketten zodat deze sneller werken; bij normale webhosting is dit dan niet het geval. Wanneer je dan hebt gekozen voor normale webhosting, dan kan je website dus erg traag zijn. Wij raden daarom aan om voor WordPress-hosting te kiezen om er zeker van te zijn dat jouw website snel werkt en geen problemen ondervindt.

 

Tips voor het domeinnaam

Kort en eenvoudig

Het is het beste om je domeinnaam zo kort en eenvoudig mogelijk te houden. ‘dewebfabriekwebsitedesign.com’ zou veelste lang zijn omdat het moeilijk te onthouden is, het is niet makkelijk uit te spreken en bovendien staat het ook minder professioneel. ‘dewebfabriek.com’ is korter en daarom is het dus makkelijker te onthouden, uit te spreken en het staat een stuk profesioneler. Zorg er daarnaast ook voor dat het onderwerp van de website direct duidelijk wordt. Op deze manier snapt de bezoeker waar de website over gaat, wat hij/zij er kan doen en onthoudt hij/zij de site beter.

Topleveldomein

Wanneer je een domeinnaam koopt heb je de keuze uit tal van verschillende topleveldomeinen. Dit is hetgeen wat achter de punt staat: .nl, .com, .net etc. De keuze die je hier maakt kan invloed hebben op jouw positie in Google. Iemand die in Nederland googelt zal eerder op websites komen die eindigen op .nl dan iemand die bijvoorbeeld vanuit Duitsland googelt. Wanneer je vooral Nederlandse bezoekers hebt is het het beste om voor een .nl domein te kiezen als je deze mogelijkheid hebt. Als je internationale bezoekers wil hebben op jouw site is het beter om te kiezen voor: .com, .net, .nu of .org. Deze topleveldomeinen zijn namelijk niet landspecifiek, .nl is dat wel.

SSL-certificaat

Bij het aanschaffen van een domeinnaam is het verstandig om te controleren of er een SSL-certificaat is inbegrepen. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de website beveiligd is; informatie van bijvoorbeeld een contactformulier zal dan versleuteld worden verstuurd over het internet. Op deze manier is het voor hackers moeilijker om deze informatie te krijgen. Daarnaast voorkomt het dat mensen jouw site willen bezoeken en een bericht in beeld krijgen met: ‘Deze site is niet veilig’. Veel bezoekers zullen dan al afhaken. Tevens scoort jouw website ook aanzienlijk lager op Google. Kortom, een SSL-certificaat is dus nodig voor de veiligheid en de bereikbaarheid van jouw website.

Hoe meer privacygevoelige informatie je op je site verwerkt, hoe relevanter het is om een ssl-certificaat te hebben. Wanneer je slechts een informatieve site hebt met weinig bezoekers zal het, afgezien van de waarschuwing dat de site niet veilig is en de lage score op Google, niet veel uitmaken of je nu wel of geen ssl-certificaat hebt. Maar wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt waarbij je dus klantengegevens verwerkt is een ssl-certificaat fundamenteel.

Wanneer een SSL-certificaat niet is inbegrepen bij je domein of hosting, dan is het in veel gevallen raadzaam om deze er alsnog bij te kopen; zeker wanneer je website veel bezoekers heeft of privacygevoelige informatie verwerkt. Een SSL-certificaat kun je eigenlijk altijd wel kopen bij hetzelfde bedrijf als waar je jouw hosting en domein regelt.